Lazy Jacks

LAZY JACKS


Lazy Jacks begeleiden bij het hijsen en strijken en voorkomt dat het zeil van de giek valt. Het Lazy Jack systeem werkt  het beste met een doorgelat grootzeil.

Voordat u het grootzeil hijst dient u de lijnen van de Lazy Jacks aan te halen zodat ze strak staan. Nadat u het grootzeil hebt staan, dient u de lazy Jacks te  ontspannen zodat het zeil zijn eigen bolling kan aannemen. Wanneer u het grootzeil  wilt strijken dient u de Lazy Jacks weer op spanning te brengen. Nadat het  grootzeil op de giek ligt dient u de Lazy Jacks te ontspannen om het schavielen op het grootzeil te  voorkomen.


DROPHUIK, DROPSYSTEEM


Het Maindrop systeem, Dehler systeem, Lazy Bag systeem oftewel vanghuik genoemd, is een systeem met 2 flappen aan de giek van het grootzeil zodat het zeil bij het strijken er invalt.

Het systeem werkt alleen in combinatie met Lazy Jacks. Op de giek wordt aan beide zijden aluminium rails gemonteerd waar de flappen inschuiven. Aan de bovenzijde  van de flappen worden sleuven gemaakt waar, over de gehele lengte, zeillatten in geschoven worden. Aan het doek van de sleuven worden ogen bevestigd zodat de huik mooi strak staat. Aan de bovenzijde worden aan beide zijden ritsen en ogen gemonteerd waaraan de Lazy Jacks worden bevestigd. 


LAZY JACKS IN DE PRAKTIJK


Voordat u het grootzeil hijst brengt u de Lazy Jacks op spanning. Breng het schip in de wind en hijs het grootzeil. Tijdens het zeilen ontspant u de Lazy Jacks zodat ze niet in het zeil drukken bij ruimere koersen. 

Voordat u het zeil strijkt brengt u het schip in de wind en breng Lazy Jacks weer op spanning. De grootzeil val wordt gevierd zodat het grootzeil valt en begeleid door de Lazy Jacks, keurig op de giek komt te liggen.

Nadat de boot in de haven ligt hoeft u alleen de rits boven aan de flappen van achter naar voren dicht te trekken en het grootzeil is opgeborgen. De opening van de huik aan de onderzijde geeft het grootzeil voldoende ventilatie.

Het is mogelijk de vanghuik in één geheel te maken zodat aan de voorzijde de twee helften van de  huik om de mast vallen en dicht gehouden wordt door middel van banden voorzien van gespen. Het grootzeil blijft zo volledig droog. De kraag van de huik (bovenzijde van de huik) wordt dichtgehouden door een spanband met een rvs. klemgesp. Dit  zit goed dicht en gaat niet vanzelf los.


Het is ook mogelijk de huik tweedelig te maken.

1. Een dropsysteem of valhuik welk vrij is van de mast zodat de rail aan de voorzijde van de mast vrij blijft. 

Een los hoesje wordt dan gebruikt voor het afsluiten rond de mast en tevens de valhuik afdekt.